• kaustisen kirjasto
  • kir cd
  • kir lainaus
  • kir mar

E-kirjat ja sähköiset sisällöt

Kun tarvitset tietoa koulutehtäviin, opiskeluun, lukemista ihan muuten vain sekä ajankulua kotikaranteeniin, niin näiden linkkien takaa löytyy apua iästäsi riippumatta. Osa sopii myös opettajien oppimateriaalin tukemiseen. Kannattaa kurkata myös muiden kuin juuri sinulle sopivalta tuntuvan otsikon alla olevien linkkien taakse, sillä useiden takaa löytyy monenlaista ja monimuotoista materiaalia. Listaa täydennetään tarvittaessa.

Vallitsevasta poikkeustilasta johtuen monet maksulliset sisällöntuottajat ovat avanneet ilmaisen pääsyn sisältöihinsä. Mutta kannattaa huomioida, että palveluissa on ruuhkaa suurten käyttäjämäärien takia. Jos et pääse palveluun heti, kannattaa yrittää hetken päästä uudelleen.

Jos sinulla on hyvä linkkivinkki, niin voit ilmoittaa sen meille Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lue, kuuntele, tutki ja tutustu!

Anders-Finna

Sisältää Anders-kirjastojen e-aineiston eli sähköisiä kirjoja ja äänikirjoja. HUOM! Vaikka sinulla ei olisikaan kirjastokorttia olemassa, voit saada väliaikaisen kirjastokortin ja PIN-koodin, jolla pääset käyttämään sähköistä ainestoa ottamalla yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Ilmoita sähköpostilla nimesi ja syntymäaikasi, niin lähetämme sinulle tunnukset ja ohjeet verkkokirjastoaineiston käyttöön. Samoin voit toimia, jos sinulla on kirjastokortti, mutta olet unohtanut PIN-koodisi.

Finna.fi

Yhdestä paikasta kirjastojen, museoiden ja arkistojen sisältöjä esim. kuvia, asiakirjoja, karttoja ja elokuvia. Hakupalvelussa voit hakea "verkossa saatavilla" -rajauksella aineistot, jotka ovat saman tien käytettävissäsi. Aineistoa on myös ruotsiksi. Opettajille osio nimeltä Luokkahuone, josta löytää materiaalia opetukseen.

Kirjasampo.fi

Suomalaisen ja suomeksi käännetyn kirjallisuuden tietokanta sisältää tietoa teoksista ja niiden tekijöistä sekä kirjallisuusilmiöitä. Mukana myös artikkeleita ja halutessasi pääset tutustumaan esimerkiksi kirjallisuusblogeihin.

Kansalliskirjasto.fi

Sisältää mm. sanomalehtiä ja aikakauslehtiä nykypäivästä melkein sadan vuoden taakse sekä sähköisiä kirjoja ja käsikirjoituksia. Aineistoa myös ruotsin kielellä.

Digi.kirjastot.fi

Kirjastojen digitoimaa paikallista aineistoa. Kokoelma-polun kautta pääset tutkimaan valikoimaa kunnittain.

Arviiti.fi

Kaustisen oma historiallinen tietokanta, johon voi myös halutessaan tarjota materiaalia.

Musiikkikirjastot.fi

Täältä artikkeleita ja tietoa musiikista, myös käyntejä musiikin kuuntelupalveluihin.

Kirjastokaista.fi

Kulttuurin ja kirjallisuuden videomateriaalia kaikenikäisille, kirjailijahaastatteluita, podcasteja ja audiomateriaalia, jotka ovat vapaasti katseltavana ja myös oppimateriaalina käytettävissä. Myös ruotsinkielistä materiaalia.

Nextory

Suuri valikoima kaikenikäisille sopivaa aineistoa maksuttomasti kuunneltavaksi 28 päivän ajaksi.

Gutenberg.org

Project Gutenberg sisältää tekijänoikeudetonta tuotantoa. Aineisto on pääosin englanniksi, mutta suomeksi löytyy esim. suomalaisia klassikkoteoksia.

Lönnrot.net

Tekijänoikeuksista vapaita suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia.

Wdl.org

Sisältää mm. harvinaisia kirjoja, käsikirjoituksia, videoita ja valokuvia eri maista ja kulttuureista. UNESCO:n, kirjastojen ja arkistojen sekä muutaman muun tahon tuottama englanninkielinen digitaalinen kirjastopalvelu.

BBC:n radiokuunnelmat
Englanninkielisiä radiokuunnelmia eri aiheista esim. jännitystä, romantiikkaa ja dekkareita.

Virtuaalimuseoita

Kattava kokoelma museoita virtuaalimatkailtavaksi ympäri maailman.

Yle Areenan äänikirjat

Kuunnelmia ja äänikirjoja kaikenikäisille.

Opettajille ja oppilaille

Makupalat.fi

Tietoa aiheesta kuin aiheesta yläkoulun ja toisen asteen opintoihin. Hakukriteereinä termit ja aiheet. Palvelu on kirjastojen ylläpitämä. Valmiita sivustokokoelmia täältä.

Evaitaopiskeluun.fi

Opastaa toisen asteen opiskelijoita tiedonhakutaidoissa ja lähdekriittisyydessä. Sivusto on Oulun kaupunginkirjaston tuottama.

Journal.fi

Sisältää noin 80 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa.

JSTOR

Akateemiseen opiskeluun lehtiä, kirjoja, videoita, dokumentteja, tutkimusraportteja jne.

Theseus.fi

Sisältää Suomen ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt.

Lukuliike.fi

Vinkkejä etäopetukseen Ammattilaisille-kohdasta, Materiaalipankista lukemiseen liittyviä tehtäviä ja oppaita sekä paljon muita vinkkejä Ajankohtaista-otsikon alta.

Kotikouluapu.fi

Sivusto, josta löytyy lisävinkkejä lasten etäkoulunkäyntiin.

Lukusilta

Tukea lukemisen sujuvuuteen esim. oppilaille, joilla suomi on toisena äidinkielenä tai lukivaikeuksia omaaville.

Aparaattisaari

Tarinallinen oppimisympäristö, joka tukee Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2016) tavoitteita liittyen medialukutaitoon ja tieto- ja viestintäteknologian taitoihin. Oppimisympäristö muodostuu Aparaattisaari-pelistä ja toiminnallisia tuokioita sisältävistä tarinoista.

Värinautit.fi

Eri ikäisille lapsille ja nuorille soveltuvaa pedagogista materiaalia. 30 eri teeman alle kootut oppimateriaalit ovat ilmaisia, osallistavia ja monitaiteellisia. Paljon tulostettavia monisteita.

Seppo.io

Pelillisen oppimisen työkalu. Mahdollisuus kokeilla ilmaiseksi 30 päivää. Sisältää myös kirjallisuusaiheisia pelejä.

Coursera.org

Usean eri alan ilmaisia online-kursseja esimerkiksi Yalen ja Stanfordin yliopistoilta. Kielenä yleensä englanti, mutta myös esimerkiksi ranska ja espanja.

Lukemista ja tekemistä lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille

Sivupiiri.fi

Lukusuosituksia lapsille ja nuorille. Tutustu ja tutki sitten, olisiko sitä saatavilla yllämainituista palveluista e- tai äänikirjana. Täältä löydät myös klassikkokirjoja, joita voit lukea ilmaiseksi, kuten esimerkiksi Robinson Crusoe, Maan ympäri 80 päivässä ja Kolme muskettisoturia.

@kirjailijatimoparvela

Kirjailija Timo Parvela lukee tarinoitaan videolla. Näitä voi kuunnella vaikkapa äidin tai isän kanssa yhdessä.

Lukulumo

Sisältää yli 300 lastenkuvakirjaa. Lastenkuvakirjoja voi samalla selata älylaitteellaan, kun kuuntelee kyseistä tarinaa ääneenluettuna. Kirjoja myös muilla kielillä kuin suomeksi.

Iltasatu

Tästä palvelusta löytyy klassikkosatuja lyhennettyinä sekä myös uusia satuja.

Lukufiilis

Verkkolehti nuorille kirjoista ja lukemisesta. Lehteen voi lähettää halutessaan myös omia tekstejään (ks. Stoorikori)

Papunet

Täältä ladattavia selkokirjoja, mikäli oppilaalla tai käyttäjällä on kommunikointivaikeuksia esimerkiksi jonkin oppimisvaikeuden tai puhevamman takia. Sivustolla on myös ladattavia satuja.

Satunetti

Satuja kuunneltavaksi tunnetuilta kirjailijoilta, mukana myös kansansatuja.

Lukemo

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat tietokirjoista kaunokirjallisuuteen. Sopivaa luettavaa löytyy hakutoimintojen, kirjalistojen ja vinkkien avulla. Työkaluja lukemiseen -sivulta voi etsiä mm. tehtäviä. Tällä hetkellä sivustolla on myös linkkejä moneen mukavaan paikkaan ja tekemiseen, kuten vaikkapa jumppaohjeita, kirjavinkkausvideoita, blogeja, vlogeja ja podcasteja.

Kirjakoplan kirjavinkkausvideot Youtubessa

Vinkkejä nuorten ja nuorten aikuisten kirjoista. Kirjakoplan eli Aino-Maria Kankaan ja Lotta Luukilan tavoitat myös podcastista.

Audible.co
Sisältää englanninkielisiä lasten- ja nuorten e-äänikirjoja. Kirjoja on myös muilla kielillä: saksaksi, ranskaksi, japaniksi,espanjaksi sekä italiaksi.

For YA Youtubessa
Nuortenkirjailijoiden Sini Helmisen ja Elina Pitkäkankaan tubekanava, jolla keskustellaan nuorten aikuisten kirjallisuudesta.

Kauhavan kirjaston Youtube-kanava

Kirjavinkkausvideoita nuorille aikuisille. Myös striimattuja satutunteja.

Lasten Areena

Yle:n lastenohjelmia suomeksi ja ruotsiksi lapsille.

Niilo Mäki Instituutin lukutuokiot

30 lukutuokioita, joissa lastenkirjoja lukevat esimerkiksi urheilijat ja lukumummot ja -vaarit. Myös tuokioihin liitettyjä tehtäviä alakouluikäisille ja nuoremmille.

Katseltavaa

Elonet

Vapaasti katseltavana suomalaisia tai suomeksi tekstitettyjä elokuvia, dokumentteja, vanhoja mainoksia ja tietoiskuja kaikenikäisille. Valikoimassa mm. Suomisen perhe, Komisario Palmun erehdys sekä musiikki- ja matkailuohjelmia.

Yle Areenan televisio-ohjelmat

Yle:n kanavien televisio-ohjelmia.

Koronakonsertit
Artistien nettikeikkoja esim. Facebookin livelähetyksinä.

Keikalla.fi

Maksulliset livekonsertit suoraan kotisohville. Palvelu ei ole käytössä vielä.