• kaustisen kirjasto
  • kir cd
  • kir lainaus
  • kir mar

UKK eli Usein Kysyttyjä Kysymyksiä

1323680 17996870Kirjastossa

Ovatko kirjat järjestettyinä kirjastossa tekijän mukaan?

Kirjat on jaoteltu kirjastossa eri osastoihin: aikuisten kaunokirjallisuuteen, aikuisten tietokirjoihin, lasten ja nuorten kaunokirjallisuuteen, lasten ja nuorten tietokirjoihin ja aikuisten sekä lasten musiikkiin. Tietokirjat on lisäksi jaoteltu aihepiireittäin alaluokkiin. 

Näissä osastoissa kirjat ovat pääasiallisesti järjestettyinä tekijän mukaan aakkosjärjestykseen. Joissain tapauksissa kirjalla ei esimerkiksi ole vain yhtä tekijää, vaan useampi toimittaja. Silloin kirja on aakkostettu nimekkeen mukaan. 

Otin kirjan hyllystä, enkä muista mihin väliin se kuuluu. Mitä teen?

Voit tuoda kirjan palautustiskille, tai laskea sen palautuskärryyn. Älä laita kirjaa summittaisesti takaisin hyllyyn tai hyllyn päähän. Näin aineisto säilyy helposti löydettävissä.  

Kirjastotäti/-setä näyttää kiireiseltä... Uskallanko kysyä?

Ehdottomasti saa kysyä aina kun kysyttävää on. Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään. 

Kirjasta ei muistu mieleen muuta kuin tekijä/nimi/siinä oli vihreät kannet tms. Mahtaako kirjaa näillä tiedoilla löytyä?

Usein hakutiedoksi riittää pelkästään kirjan tai kirjailijan nimi, vaikka toki auttaa, jos tietää molemmat. Myös vähemmillä tiedoilla on silloin tällöin kirjoja löydetty, aina voi yrittää!

Entä jos haluamaansa kirjaa ei löydy koko kimpan kirjastoista?

Jos näin pääsee käymään, voi tehdä kaukolainapyynnön.

Lainaus

Saako kirjanäyttelyssä olevia kirjoja lainata?

Kyllä saa, ja mielellään! 

Onko määrätty rajaa sille, montako CD- ja/tai DVD-levyä saan lainata kerralla?

Ei ole, mutta muistathan, että DVD-levyillä on vain viikon laina-aika, joten kannattaa lainata kerralla vain niin monta elokuvaa kuin ehtii viikon aikana katsomaan.

Palautus

Saako Anders-kimpasta lainattua aineistoa palauttaa mihin tahansa kimpan kirjastoon?

Kyllä saa. Anders-kimppaan kuuluvat Halsuan, Himangan, Kannuksen, Kaustisen, Kokkolan, Kälviän, Lestijärven, Lohtajan, Toholammin ja Ullavan kirjastot, ja kaikkien kimpan kirjastojen aineistoa voi palauttaa toisiin edellämainittuihin kirjastoihin. Esimerkiksi Kokkolan kirjastosta lainattua aineistoa saa palauttaa Kaustisen kirjastoon.