• kaustisen kirjasto
  • kir cd
  • kir lainaus
  • kir mar

Ellibs - suomenkielisiä e-kirjoja

ellibs-logoEllibs-kirjastosta voi lainata e-kirjoja ja e-äänikirjoja. E-kirjat ovat sähköisiä kirjoja, joita luetaan suoratoistona selaimessa tai ladataan verkon kautta oman laitteen lukuohjelmaan. Ellibsin sivuilta saat ohjeet laitteeseesi soveltuvan lukuohjelman asentamiseen. iOS- ja Android-mobiililaitteiden käyttäjille suositellaan Ellibsin omaa mobiilisovellusta. E-äänikirjoja on mahdollista kuunnella vain suoratoistona selaimessa.

Kaikkien e-kirjojen laina-aika on 1 tai 14 vuorokautta. Kirjojen lainaamiseen tarvitset Anders-kirjastokortin ja nelinumeroisen pin-koodin, jonka saat kirjastosta.

Mistä e-kirjat löytyvät?

Voit etsiä lainattavia e-kirjoja suoraan Ellibs-kirjastosta tai Anders-verkkokirjaston haulla:

  • Jos tiedät kirjan nimen tai tekijän, kirjoita se yläreunan hakuruutuun. Jos haluat selailla Anders-verkkokirjaston e-kirjavalikoimaa, klikkaa etusivulla Laajennettu haku. Valitse aineistolajiksi E-kirja ja klikkaa Hae.
  • Valitse lainattava e-kirja klikkaamalla sen nimeä. Nyt näet myös tarkemmat tiedot e-kirjasta.
  • Klikkaa Tarkista e-kirjan saatavuus
  • Kirjaudu sisään Ellibs-kirjastoon kirjastokortin numerolla ja salasanalla (= pin-koodi).
  • Valitse laina-aika ja lukutapa

E-kirja voi olla lainassa vain yhdellä henkilöllä kerrallaan. Jos kirja on lainassa, kirjan kansi on harmaana ja alla on kirjan palautumisajankohta. Voit varata lainassa olevan kirjan, yhteensä varauksia voi olla yhdellä asiakkaalla viisi.

Yhdellä asiakkaalla voi olla viisi yhtäaikaista lainaa. E-kirjalainat eivät näy verkkokirjastossa omissa lainoissa, vaan ainoastaan Ellibs-kirjaston omassa kirjahyllyssä tai käyttämäsi laitteen lukuohjelmassa.

E-kirjan lukeminen

E-kirjaa luetaan kirjautumalla Ellibs-kirjastoon, josta lainatut kirjat löytyvät omasta kirjahyllystäsi. Lainattaessa selainluettavien kirjojen viereen ilmestyy ”lue selaimessa” –vaihtoehto. Jos valitset lukutavaksi ”lataa koneellesi”, kirja löytyy laitteesi lukuohjelmasta ja voit lukea sitä myös ilman verkkoyhteyttä. Voit vaihtaa lukutapaa ladatusta lainasta selainlainaan ja päinvastoin missä vaiheessa laina-aikaa tahansa. Kirjaa voi lukea laina-ajalla useita kertoja.

E-kirjan palauttaminen

Kirjaa ei tarvitse erikseen palauttaa. Kirja on koneella valitun laina-ajan, jonka jälkeen se palautuu eikä sitä voi enää lukea. Ennen eräpäivää lainat voi palauttaa Ellibs-kirjaston tai lukuohjelman omasta kirjahyllystä. Jos haluat lainata saman kirjan uudelleen, kirjan kuvake täytyy ensin poistaa lukuohjelman kirjahyllystä.

Yksityiskohtaiset ohjeet e-kirjojen hakemiseen ja lainaamiseen löytyvät Ellibs-kirjastosta.

 

E-äänikirjat Ellibs-kirjastossa

Ellibs-kirjaston äänikirjoja voit hakea ja lainata aivan samaan tapaan kuin e-kirjojakin, tarvitset vain kirjastokortin ja pin-koodin. Kuuntelu tapahtuu suoraan selaimessa eikä erillistä kuunteluohjelmaa tarvita. Käytössäsi on kuitenkin oltava jatkuva verkkoyhteys.

E-äänikirjojen haku

Ellibsin e-kirjakokoelmasta e-äänikirjoja voi hakea kuten muitakin e-kirjoja esim. aiheen, kielen ja julkaisuvuoden mukaan. Näin tehtynä hakutuloksessa on kuitenkin sekä e-kirjoja että e-äänikirjoja.

Jos haluat rajata hakusi vain äänikirjoihin, napauta kolmea pistettä sivuston oikeassa yläkulmassa ja rajaa hakua valitsemalla tiedostomuodoksi vain mp3.

E-äänikirjan lainaaminen

Ellibsin äänikirjojen lainaaminen tapahtuu samalla tavalla kuin e-kirjojenkin. Kirjaudu Ellibsiin kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla ja valitse mieluinen äänikirja. Lainaaminen tapahtuu napauttamalla Kuuntele-painiketta.

E-äänikirjojen laina-aika on valintasi mukaan 14 vrk tai 1 vrk. Yhdellä asiakkaalla voi olla viisi samanaikaista e-kirja- tai e-äänikirjalainaa ja voimassa voi olla seitsemän samanaikaista varausta.

Kaikki e-lainat näkyvät vain Ellibsin e-kirjakokoelmassa, eivät verkkokirjaston omissa lainoissa.

E-äänikirjan palauttaminen

Jos haluat palauttaa kirjan ennen laina-ajan päättymistä, kirjaudu sisään Ellibsiin, napauta Oma kirjahylly -linkkiä ja valitse Palauta laina.

E-äänikirjan varaaminen

Mikäli haluamasi e-äänikirja on lainassa, voit jättää äänikirjasta varauksen napauttamalla Tee varaus ja antamalla sähköpostiosoitteesi pyydettyyn kenttään. Varaus siirtää sinut jonoon, ja saat kirjan automaattisesti käyttöösi vuorollasi. Ellibs lähettää sähköpostiisi ilmoituksen heti, kun kirja on käytössäsi omassa kirjahyllyssäsi.

E-äänikirjojen kuuntelu

Voit kuunnella Ellibsin äänikirjoja tietokoneen tabletin tai älypuhelimen selaimessa. Kuunteluun tarvitaan jatkuva verkkoyhteys. Selainversion tulee olla kohtalaisen uusi. Tuetut selaimet ovat:Chrome, Firefox, Safari, Edge ja IE 10 tai uudempi. Suosittelemme käyttämään iOS-käyttöjärjestelmän laitteilla Safaria ja Android-laitteilla Chromea.

Parhaiten kuuntelu sujuu nopean wifi-yhteyden välityksellä. Kuuntelu onnistuu myös 3G:llä, mutta kappaleenvaihto voi kestää hieman pidempään. Laitteen muistiin latautuu kerrallaan yksi äänikirjan kappale, joten yhteyden katketessa voit jatkaa kuuntelua jonkin aikaa.

Jos kappaleen vaihdon kanssa on ongelmia mobiililaitteen ollessa lukitustilassa, suosittelemme kytkemään laitteesta automaattisen lukituksen pois päältä kuuntelun ajaksi. Windows Phonella kuunneltaessa automaattinen kappalevaihto ei valitettavasti toimi lainkaan, vaan seuraavaan kappaleeseen täytyy siirtyä käsin.

Äänikirjan soitin muistaa, mihin kohtaan jäit edellisellä kuuntelukerralla, kunhan selaimen evästeet on sallittu. Ominaisuus ei kuitenkaan toimi, jos selaimesi on yksityinen selaus -tilassa.

Äänikirjojen lataaminen Ellibsistä lukuohjelmaan ei toistaiseksi ole mahdollista.

Apua ongelmatilanteessa?

Jos et löydä näistä ohjeista ohjeista vastausta ongelmaasi, voit ottaa yhteyttä Ellibsin omaan ylläpitoon. Kuvaathan ongelman yhteydessä käyttämäsi laitteen ja selaimen.

Ellibs-kirjaston Anna palautetta -lomake

Ellibsin Facebook-sivut

Ellibsille voi jättää palautetta myös osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..