• kaustisen kirjasto
  • kir cd
  • kir lainaus
  • kir mar

Kirjavinkkaus

Mitä se on? Kuinka se tehdään?

Kirjavinkkaus on lukemaanhoukutusmenetelmä, jossa kirjallisuudesta innostunut ihminen (=kirjavinkkari) kertoo ryhmälle valitsemistaan kirjoista. Hän lukee myös otteita kirjoista. Kaustisen kirjastossa kirjavinkkarina toimii Susanne Mikkola. Hänet tavoittaa numerosta 050-346 5466. Myös sähköpostitse voi ottaa yhteyttä muodossa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Kirjavinkkari vinkkaa vain sellaisia kirjoja, joista on itse pitänyt. Näin kuulijoille välittyy tieto siitä, että vinkatut kirjat ovat aidosti lukemisen arvoisia.

Kirjavinkkari on lukenut kaikki mukanaan olevat kirjat (20 - 30 kpl) ja hän kertoo vuorotellen erilaisten kirjojen tapahtumista, henkilöistä ja katkaisee tarinan aina jännittävässä kohdassa... Kirjavinkkari ei koskaan paljasta, miten tarina päättyy. Se jää lukijan selvitettäväksi.


Miksi?

Kirjavinkkari toimii välittäjänä kirjan ja lukijan välillä: hän opastaa lukijaa juuri häntä kiinnostavan kirjan luo.

Kirjavinkkauksen tarkoitus on päästää kuulija juuri sen verran mukaan kirjan tapahtumiin, että uteliaisuus ja kiinnostus kirjaa kohtaan herää ja hän haluaa lukea sen itse.

Kirjavinkkaus tukee koulun kirjallisuuden kasvatusta ja -opetusta.


Kenelle?

Kirjavinkkaus sopii kaikenikäisille tuttikansalaisesta eläkeläiseen.


Käytännön toteutus

Kirjavinkkarin voi tilata kirjastosta vierailemaan koululle. Kirjavinkkaria voidaan pyytää myös vanhempainiltaan, päiväkotiin, koulutustilaisuuteen, vanhainkotiin jne.

Kun kirjavinkkari tilataan koululle, selvittää hän tulevien kuulijoiden lukutaitoa, lukeneisuutta, eritystoiveita jne.

Kirjavinkkaus pidetään koululla yleensä luokkahuoneessa, joka on lapsen/nuoren normaali oppimisympäristö. Ryhmän koko olisi hyvä olla korkeintaan noin 20 oppilasta, jotta vuorovaikutus olisi ihanteellisin.

Kirjavinkkauksen voi rakentaa myös erilaisten teemojen ympärille, jolloin teeman käsittely tulee esille kirjojen valinnassa esim. fantasiakirjallisuus, jouluaiheinen kirjallisuus, urheiluaiheiset kirjat tms.

Kirjavinkkaus on yleensä yhden oppitunnin mittainen eli se kestää 45 min.

Kirjavinkkari jättää luokkaan listan vinkatuista kirjoista. Kirjavinkkarin vinkkaamat kirjat ovat aina sellaisia, jotka löytyvät paikkakunnan kirjastosta. Kirjoja voi kiinnostunut kuulija kysellä sieltä.

  

Lähde: Mäkelä, Marja-Leena: Kirjavinkkarikirja
 

Videovinkkejä Kaustisen kirjastosta

Jaana Lehtiö ja Helena Miettinen: Taika Valo ja Pelukylän pokaali

pelukyläKaustisen kirjaston vinkkaus Jaana Lehtiön ja Helena Miettisen kirjasta Taika Valo ja Pelukylän pokaali (Myllylahti, 2014).

Voiko mikään olla kamalampaa kuin joutua sanomaan hyvästit parhaalle ystävälle ja futisjoukkueelle ja muuttaa niin pieneen kylään, ettei sitä ole merkitty edes karttaan. Niin ajattelee Taika, mutta perheen asettuminen suvun vanhaan taloon yllättää. Hänelle selviää, että uutta kotia nimitellään Varastaloksi. Mitä se tarkoittaa? Ja miksi ihmeessä täti matkustelee koko ajan ympäri maailmaa? Taika tutustuu salaperäiseen Saanaan ja hänen luikertelevaan lemmikkiinsä. He toteavat nopeasti, ettei kaikilla Pelukylän asukkailla ole puhtaat jauhot tai pikemminkään kinkut pussissa. Mitä tapahtui Pelukylän Pelurien palkintopokaalille sata vuotta sitten? Taikan ja Saanan on ratkottava monta pulmaa ja selviydyttävä pelottavistakin tilanteista, ennen kuin he saavat selville, kuka aikoinaan oli kaiken takana. Mutta miten oikaista menneisyydessä tapahtunut vääryys? (Tekstin lähde: Myllylahti)

Vinkkari: Susanne Mikkola
Kuvaus ja editointi: Arto Kuorikoski
Tuotanto: Kaustisen kunnankirjasto, 2018

Taina Haahti: Ron Tulinen

rontulinenKaustisen kirjaston vinkkaus Taina Haahtin kirjasta Ron Tulinen (WSOY, 2005).

Eräänä tuiskupäivänä 13-vuotiaan Ronin elämä nytkähtää raiteiltaan, ja hän päätyy apulaiseksi Ajatusten Ritarit -nimiseen antikvariaattiin. Liikkeeseen ja sen omistajaan tuntuu liittyvän paljon salamyhkäistä, ja Roni pyytää ystävänsä Jontun avukseen selvittämään takahuoneen arvoitusta. Yritys kilpistyy kuitenkin alkuunsa Jontun teloessa jalkansa lukittuun oveen. Varpaat turpoavat muodottomiksi. Kun vaiva äityy niin pahaksi että Ronin on tunnustettava tapahtuma kauppias Konradille, tämä paljastaa todellisen henkilöllisyytensä ja läjän muita hämmästyttäviä seikkoja ihmiskunnan historiasta. Selviää, että vain lupautumalla muinaistieteellisen aikamatkan koekaniiniksi Ronilla on mahdollisuus auttaa ystäväänsä.

Tästä alkaa mielikuvituksellinen seikkailu, joka vie Ronin suoraan keskiajan sydämeen, keskelle kuninkaiden, ritareiden, kerettiläisten ja pahamaineisen inkvisition keskinäistä välienselvittelyä.
(Tekstin lähde: Kirjailijan kotisivut)

Vinkkari: Susanne Mikkola
Kuvaus ja editointi: Arto Kuorikoski
Tuotanto: Kaustisen kunnankirjasto, 2018

Justin Somper: Vampiraatit

vampiraatitKaustisen kirjaston vinkkaus Justin Somperin kirjasta Vampiraatit, Kirottujen laiva.

Vampiraatit-sarja sijoittuu 2500-luvun alkuun, ja maailman merillä mellastavat merirosvot ja verenhimoiset vampiraatit. Tulevaisuus ja ikiaikaiset merirosvo- ja vampyyritarinat yhdistyvät sarjassa kiehtovasti. (Tekstin lähde: Gummerus)

Vinkkari: Susanne Mikkola
Kuvaus ja editointi: Arto Kuorikoski
Tuotanto: Kaustisen kunnankirjasto, 2018